Mitä ovat tunnetaidot?
Tunnetaitoihin kuuluu monia taitoja, kuten kehotietoisuus- ja tarvetaidot sekä vuorovaikutus- ja ajattelutaidot.
Usein välttelemme tunteitamme ja kuljemme läpi elämämme automaattisesti ja toimimme elämässämme samalla tavalla kuin ennenkin. Tämä ei vaadi tietoista ajattelua vaan asiat tapahtuvat kuin itsestään. Ellemme pysähdy tietoisesti havannoimaan tunteitamme ja ajatuksiamme, toistamme usein haitallisia toiminta-, ajattelu- ja käyttäytymismalleja ihan huomaamattamme. Voimme pahimmassa tapauksessa kärsiä jatkuvasta epämääräisestä pahasta olosta, ahdistuksesta ja stressistä emmekä löydä keinoja päästä eteenpäin. Kun alamme huomata tämän, voimme alkaa kytkeä tietoisesti pois autopilotti -toiminnon. Sitä voidaan kutsua läsnäoloksi. Tunnetaidot vahvistuvat läsnäolon lisäämisen kautta.
Miksi tunnetaidot ovat tärkeitä?
Tunnetaidot ovat tärkeitä monilla elämänalueilla, kuten sosiaalisissa suhteissa, työelämässä ja henkilökohtaisessa hyvinvoinnissa. Tunnetaidot auttavat meitä tulemaan toimeen ja voimaan hyvin kaiken sen kanssa, mitä meissä itsessämme ja ympäristössämme kulloinkin tapahtuu. Tunnetaidot parantavat ihmissuhteitamme ja lisäävät monin tavoin hyvinvointiamme. Tunnetaidoilla on myös olennainen myös rooli työelämässä: ne edistävät hyvää tiimityöskentelyä, johtajuutta ja konfliktien ratkaisua. Lisäksi vahvat tunnetaidot ovat yhteydessä parempaan mielenterveyteen, vähentäen esimerkiksi ahdistuksen ja masennuksen riskiä.
Tunteiden tunnistaminen
Ympärillämme tapahtuu asioita tässä ja nyt. Aistimme tuovat meille jatkuvasti tietoa: Kuulemme, näemme, haistamme, tunnustelemme ja maistamme jatkuvasti asioita. Omassa sisäisessä maailmassamme tapahtuu myös. Meillä on ajatuksia, tunteita ja tuntemuksia kehossamme sekä impulsseja ja haluja tehdä jotain.
Tunteiden tunnistaminen alkaa aina kehon tunneaistimusten eli tunnekehoyhteyden vahvistamisesta.
Tunnekehoyhteys on perusta kaikelle tunnetaidoille, sillä ilman tunteiden tunnistamista on mahdotonta esimerkiksi säädellä tunteita. Tätä kehollista yhteyttä tunteisiin vahvistamme tunnetaito-ohjauksen avulla.
Tunteiden sietäminen
Psykiatri Wiktor Frankl on kuvannut, että jokaisen ärsykkeen ja siihen reagoimisen välissä on hetki, jossa lepää ihmisen vapaus valita, miten ärsykkeeseen reagoi. Tunnetta sietämällä voimme kasvattaa tuota hetkeä niin, että meillä on enemmän aikaa tehdä tietoinen valinta, miten toimimme tunteen kanssa. Tunteiden sietämisen taito lisää myös itsemyötätuntoa ja armollisuutta, erityisesti hankalia tunteita ja tilanteita kohtaan. Sietäminen onkin yksi tärkeimmistä tunnetaidoista ja myös elämäntaidoista. Tunteelle läsnäolemisen tilaa eli tunteen sietämisen kykyä voimme myös kasvattaa tunnetaito-ohjauksen avulla.
Tunteiden säätely
Tunteiden säätelyn taito on osa laajempaa itsesäätelyn taitoa. Kun koemme voimakkaita tunteita, siihen liittyy yleensä myös kohonnut stressitaso. Tunteiden säätelyn taidon avulla voimme palata stressitilasta kohti levollisuutta. Tämä tarkoittaa sitä, että palaamme turvan kokemukseen ja kykenemme valitsemaan selkeämmin sen, miten haluamme toimia. Tunnetaito-ohjauksessa harjoittelemme kokemuksellisesti tunteiden säätelyä.
Tunteen ilmaiseminen
Ilmaisemalla tunteitamme voimme purkaa sisäistä jännittyneisyyttä kehostamme ja helpottaa oloamme. Kun ilmaisemme avoimesti omia tunteitamme ja tarpeitamme, se auttaa myös luomaan luottamusta ja turvaa ihmissuhteisiin ja siten saamme luotua syviä ja merkityksellisiä ihmissuhteita. Tunnetaito-ohjauksessa voimme harjoitella ja kokeilla erilaisia tunteiden ilmaisemisen tapoja.
Tunteen purkaminen
Jos tunne on ollut voimakas, sen kehollinen purkaminen voi tehdä hyvää. Kehomme pääsee rentoutuneeseen tilaan, jossa jännitykset ja stressi laukeavat. Tunne on tehnyt tehtävänsä ja siitä voidaan päästää kokonaan irti. Joskus yksin purkaminen ei onnistu vaan tarvitsemme siihen tueksi toista ihmistä. Tunnetaito-ohjauksessa on turvallista opetella purkamaan tunteita.
Itseymmärryksen lisääntyminen ja voimaantuminen
Oman tunne-elämän käsittely ja ymmärtäminen vaatii yleensä syvällistä pohdintaa: miksi tunnemme tietyllä tavalla ja mitä tunteemme yrittävät meille viestiä? Tämä vaihe sisältää tunteiden syiden ja seurausten analysointia. Se auttaa ymmärtämään sitä, miten tunteet vaikuttavat omaan ajatteluun ja käyttäytymiseen.
Empatia ja myötätunto
Yhteys tunteisiin herättää aina myös myötätuntoa ja empatiaa sekä itseä, että muita kohtaan. Kyky asettua toisen ihmisen asemaan ja ymmärtää heitä tunnetasolla, on tunnetaidoissa keskeinen asia. Tunnetaitojen avulla opimme rakentavampia tapoja hoitaa konfliktitilanteita ja kommunikoimaan selkeämmin, jotta välttäisimme väärinkäsityksiä, joita ihmissuhteissa usein tahtoo tulla. Tunnetaitojen myötä opimme myös tunnistamaan paremmin omia tarpeitamme ja rajojamme. Tämä auttaa meitä kohti terveempiä ihmissuhteita ja osaamme pitää huolta voimavaroistamme. Tunnetaito-ohjauksen avulla voimme saada syvempiä ja merkityksellisempiä ihmissuhteita sekä oppia toimimaan myötätuntoisemmin muita kohtaan.
Kuinka kehittää tunnetaitoja?
Tunnetaitojen vahvistaminen vaatii yleensä harjoittelua, aivan kuten kaikki muutkin taidot. Se alkaa tietoisen läsnäoleminen lisäämisestä, itsetutkiskelusta ja omien tunteiden havainnoimisesta. Yleensä koulutetun tunnetaito-ohjaajan monipuolinen ja oman kokemuksen kautta välittyvä tuki, auttaa tunnetaitojen vahvistamisen prosessissa.
Tunnetaitojen parantaminen on investointi omaan hyvinvointiin ja ihmissuhteisiin. Tarjoan ohjattua tukea ja koulutusta kaikille, jotka haluavat vahvistaa tunnetaitoja ja elää täyttä elämää.